Européringens logoIndiana Jones Tokai Macho

Meny

Start
Hälsa
Rasbeskrivning
Européspecial
Titelkatter
Årets Europé
Uppfödare
Avelshanar
Till salu
Fotoalbum
Styrelsen
Bli medlem
Europésnack
Om Européringen
Länkar

Hälsa

Europén är en förhållandevis frisk ras med få genetiska problem. Även om ringens uppfödare aktivt arbetar för genetisk diversitet i rasen, så kan hälsoproblem uppstå. Därav är det bra att se till att de katter som ingår i avelsprogram för rasen testas för att minimera risken att avel inte sker på sjuka individer.

HCM

Europén har inget specifikt hälsoprogram för HCM, men Européringen rekommenderar våra uppfödare att HCM-scanna sina katter i avel regelbundet och som minst innan katterna går i avel. PawPeds har rekommendationer för HCM.

Resultat för katterna skicka med fördel till sekreteraren, så en samlad bild av européns hälsa kan göras.

Parasiter

Då uppfödare blivit drabbade av parasiterna Gardia och tritrichomonas foetus (TF) behövs det ett samlat grepp för våra katters hälsa från våra uppfödare. Européringen rekommenderar att testa alla katter för parasiterna innan planerad parning. Tester bör göras regelbundet, då falskt negativa tester förekommer. Tester ska aldrig göras i samband med medicinering. För att få en överblick av smittläget uppmuntras alla uppfödare att skicka in provsvar till sekreteraren.

För att lära sig mer om parasiter och smittspridning hänvisar vi till Statens Veterinärmedicinska anstalt . Det är även till dem prov för analys skickas.

Har du blivit drabbad av parasiter? Läs SVAs rekommendationer vid parasitorsakade diarréer i kattbesättningar. Det är viktigt att inte riskera att sprida vidare parasiter genom parning, försäljning eller utställning innan 3 negativa prov uppvisats. Alla kan bli drabbade, men det är viktigt att ansvar för sina katter tas för rasens framtid. Tillsammans kan vi göra skillnad för katternas hälsa.

Testresultat

Européringen har börjat med att samla in testresultat (hitintills för HCM, blodgrupp och FIV/FeLV, har du testat för något annat får du gärna skicka in dessa resultat också) på européer.

Tanken med att samla in resultaten är att se om det finns ett behov av ett hälsoråd inom vår ras. Testresultaten skickas till Aurora Wirefors aurora@hafvetsqvarn.com eller skicka via vanlig post, adress finns under Styrelsen.


Hedenhös Virta


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

© Européringen