Européringens logoIndiana Jones Tokai Macho

Meny

Start
Nyheter
Rasbeskrivning
Européspecial
Titelkatter
Årets Europé
Uppfödare
Avelshanar
Till salu
Fotoalbum
Styrelsen
Bli medlem
Europésnack
Om Européringen
Länkar

Europén - rasbeskrivning

Europén är vår nordiska korthårskatt med ursprung från den första tamkatten.

Europén ska vara medelstor till stor, kraftig och muskulös med rund och välutvecklad bröstkorg. De kraftiga benen ska smalna av mot fasta, runda tassar.

Svansen ska vara medellång, bred vid basen och avsmalnande mot en rundad tipp.

Huvudet ska vara tämligen stort och te sig rundat, men vara något längre än vad det är brett. Kinderna ska vara välutvecklade, hakan kraftig, panna och hjässa lätt välvda.

Nosen ska vara medellång och jämnbred med övergången mot pannan markerad av en lätt inbuktning utan stop. Halsen ska vara medellång och muskulös. Medelstora öron med lätt rundade spetsar, gärna tofsar. Öronen ska sitta väl isär. Ögonen ska vara rundade, lätt snedställda och väl åtskilda. Ögonfärgerna är grön, gul, orange, blå och bärnsten.

Pälsen ska vara tät, motspänstig och glänsande. Europén är en mysig, vänlig, mjuk och lättlärd katt med stort sällskapsbehov samtidigt som den är självständig. Den tycker om barn och hundar och är vänlig mot andra katter.

Europén finns i många attraktiva färger och mönster.

Europén har en speciel status som inhemsk ras och finns listad under jorbruksverkets bevarandeprogram "Handlingsplan för bevarande för långsiktigt uthållig förvaltning av svenska husdjursgenetiska resurser under perioden 2010-2020".

Europén är inte godkänd i chokladfärger, maskad eller med låggradig vitfläck.


Stavas Isabelle och Hedenhös Virta


Hälsa

Europén är en förhållandevis frisk ras med få genetiska problem. Även om ringens uppfödare aktivt arbetar för genetisk diversitet i rasen, så kan hälsoproblem uppstå. Därav är det bra att se till att de katter som ingår i avelsprogram för rasen testas för att minimera risken att avel inte sker på sjuka individer.

HCM

Europén har inget specifikt hälsoprogram för HCM, men Européringen rekommenderar våra uppfödare att HCM-scanna sina katter i avel regelbundet och som minst innan katterna går i avel. PawPeds har rekommendationer för HCM.

Resultat för katterna skicka med fördel till sekreteraren, så en samlad bild av européns hälsa kan göras.

Parasiter

Då uppfödare blivit drabbade av parasiterna Gardia och tritrichomonas foetus (TF) behövs det ett samlat grepp för våra katters hälsa från våra uppfödare. Européringen rekommenderar att testa alla katter för parasiterna innan planerad parning. Tester bör göras regelbundet, då falskt negativa tester förekommer. Tester ska aldrig göras i samband med medicinering. För att få en överblick av smittläget uppmuntras alla uppfödare att skicka in provsvar till sekreteraren.

För att lära sig mer om parasiter och smittspridning hänvisar vi till Statens Veterinärmedicinska anstalt . Det är även till dem prov för analys skickas.

Har du blivit drabbad av parasiter? Läs SVAs rekommendationer vid parasitorsakade diarréer i kattbesättningar. Det är viktigt att inte riskera att sprida vidare parasiter genom parning, försäljning eller utställning innan 3 negativa prov uppvisats. Alla kan bli drabbade, men det är viktigt att ansvar för sina katter tas för rasens framtid. Tillsammans kan vi göra skillnad för katternas hälsa.

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

© Européringen