Européringens logoIndiana Jones Tokai Macho

Meny

Start
Hälsa
Rasbeskrivning
Européspecial
Titelkatter
Årets Europé
Uppfödare
Avelshanar
Till salu
Fotoalbum
Styrelsen
Bli medlem
Europésnack
Om Européringen
Länkar

Innehåll

Europén - rasbeskrivning

Standardens betydelse för rasen

Domares perspektiv på Europén

Dagny Dickens och Europén

Europén - rasbeskrivning

Europén är vår nordiska korthårskatt med ursprung från den första tamkatten.

Europén ska vara medelstor till stor, kraftig och muskulös med rund och välutvecklad bröstkorg. De kraftiga benen ska smalna av mot fasta, runda tassar.

Svansen ska vara medellång, bred vid basen och avsmalnande mot en rundad tipp.

Huvudet ska vara tämligen stort och te sig rundat, men vara något längre än vad det är brett. Kinderna ska vara välutvecklade, hakan kraftig, panna och hjässa lätt välvda.

Nosen ska vara medellång och jämnbred med övergången mot pannan markerad av en lätt inbuktning utan stop. Halsen ska vara medellång och muskulös. Medelstora öron med lätt rundade spetsar, gärna tofsar. Öronen ska sitta väl isär. Ögonen ska vara rundade, lätt snedställda och väl åtskilda. Ögonfärgerna är grön, gul, orange, blå och bärnsten.

Pälsen ska vara tät, motspänstig och glänsande. Europén är en mysig, vänlig, mjuk och lättlärd katt med stort sällskapsbehov samtidigt som den är självständig. Den tycker om barn och hundar och är vänlig mot andra katter.

Europén finns i många attraktiva färger och mönster.

Europén har en speciel status som inhemsk ras och finns listad under jorbruksverkets bevarandeprogram "Handlingsplan för bevarande för långsiktigt uthållig förvaltning av svenska husdjursgenetiska resurser under perioden 2010-2020".

Europén är inte godkänd i chokladfärger, maskad eller med låggradig vitfläck.

FIFe:s standard för Europé finns här.

Stavas Isabelle och Hedenhös Virta


Standardens betydelse för rasen

Som uppfödare bör man ha koll på den standard som finns så inte rasens typ går förlorad och rasen blir något som den från början inte var. En del i bevarandet av en ras är att bevara den typ av katt som beskrivits och tidigare uppfödare arbetat med genom generationerna in i framtiden. Européns standard har inte ändrats sedan 1981 då rasens standard specificerades genom separationen från Brittiskt korthår. Även om européuppfödare tidigare haft rasens nordiska typ i åtanke i aveln, blev det mer klart hur en ideal europé ska se ut och den fick dömas på utställning på helt egna meriter.

Européringen är stolt över att ha varit med tillsammans med de andra nordiska rasringarna att förvalta och visa upp den vackra katt som Europén är och kunna vara med i toppen på utställningar runt om i Europa - och vi hoppas på att få se många fler vackra katter framöver!

Domares perspektiv på Europén

En europé har ett visst utseende som beskrivs i dess standard. Men ibland är det svårt att som ny med rasen förstå hur den tolkas och översätts till en levande katt. Européringen har därför frågat några väletablerade domare med mycket god kunskap om rasen om de skulle tänka sig beskriva hur en europé är för dem när de kommer till domarbordet. Vad är det som gör en vacker rastypisk europé för dem?

Flera domare är tillfrågade och kommer att publiceras efter hand.

Tokai och Puck
Två svenska domarfavoriter. SP SC Finnvedens Tokai DSM (EUR n 22) och Pr WCh NW18 NW19 BW18 BW19 S*Silverblommans Choklad Puck (EUR f 24)

Dagny Dickens och Europén

Dagny är siamesägare/uppfödare i många decennier, sedan sommaren 2023 också orientalägare. Hon har varit stambokförare i SVERAK och andra organisationer (nästan 25.000 stamtavlor) och under 20 år ledamot av Avelsrådet i SVERAK. Sedan 1995 är hon domare för alla raser.
Hon har tillsammans med Eva Minde (Norge) skapat EMS-systemet för katters ras/färg.
Dagny är en mycket uppskattad föredragshållare inom kattgenetik och kursledare/kursförfattare i onlinekurser i olika kattämnen och återfinns sedan 2020 på Campus Felinarium.

Europé och Dagny Dickens sid.1 Europé och Dagny Dickens sid.2 Europé och Dagny Dickens sid.3 Europé och Dagny Dickens sid.4 Europé och Dagny Dickens sid.5

Bilderna (så när som på den svarta orientalen) är hämtade från Heikki Siltalas fotodatabas (www.catza.net) med mer än fyrtiosjutusen bilder, tagna på finska utställningar under åren 2004 till 2014. De återges med benäget tillstånd och under Creative Commons licens.
OSH n (F), foto: Dagny Dickens

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

© Européringen